Su ve Sağlık

bebekler ne kadar su içmeli

bebekler ne kadar su tüketmeli

Bebekler veya çocuklarda su tüketimi çeşitli faktörlere göre değişmektedir. Bu faktörler başında çocuğun yaşı, kilosu, cinsiyeti ve aktivite çeşitliliği gelmektedir. Anne sütü alan bebeğe su verilir mi sorusunun cevabı birkaç şarta göre değişir.  Bebeklerin 0-6 ay su içmesi konusunda çeşitli tartışmalar vardır. Uzmanlara göre yeteri kadar anne içen bebeğe 6 aydan önce su verilmez. Bu uzmanlara göre eğer bebeğe su verilirse, midesini su ile dolduracağından dolayı anne sütünü yeterince almayacaktır.  Dolayısı ile bu çocuklarda anne sütünü alma konusunda eksiklikler olacaktır. Fakat çeşitli hastalıklardan dolayı (ishal, kusma, solunum yolu hastalıkları) bebeklere uzman kontrolünde su verilebilir. Fakat anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda eğer ek mamalar kullanılıyorsa bebeklere su takviyesi yapılmalıdır.

6 ay öncesi bebekler ne kadar su içmeli

  • bebek anne sütünün yanında ek mamalar alıyorsa
  • ishal, üst solunum yolu hastalığı yaşıyorsa
  • yukarıda saydığımız olumsuz durumlar yaz aylarında yaşanıyorsa bebeğe mutlaka doktoruna danışarak su verilmelidir. Verilen suyun miktarı iyi ayarlanmalı, bebeğin tek besin kaynağına dönüştürülmemelidir.

6 üzeri bebekler ne kadar su içmeli veya mama yiyen bebeklere su verilir mi?

Bebeklerin su ihtiyacının yeterli şekilde karşılanıp karşılanmadığını anlamanın en kolay yolu, bebeğin tuvalet sıklığını gözlemektir. Eğer bebeğin altını günde ortalama 6 defa değiştiriyorsanız bu onun yeterli su tükettiğinin bir göstergesi olabilir. Ek gıdalara başlayan bir bebeğe mutlaka su verilmelidir. Bebeğe bu dönemde günlük ortlama 30-100 cc arasında su verilmesi yeterlidir. Bunun miktarınıda bebeğin kabızlık durumuna göre ayarlamak gerekir. Eğer bebek anne sütü, ek gıda ve su tükettiği halde kabız oluyorsa suyun miktarını arttırmakta fayda vardır.

Bazı anneler çocukların su tüketimini karşılamada meyve sularından yararlanır. Fakat hazır meyve suları çocukların su tüketim ihtiyacını karşılamadığı gibi aksine su ihtiyacını artırır. Eğer bebek su içmek istemiyorsa normal su tüketiminin bir kısmını ayran veya taze sıkılmış meyve sularından karşılamakta bir sıkıntı yoktur.

Hasta bebekler ne kadar su içmeli

Bebeklerde ateşli hastalıklar veya ishal durumlarında su tüketimi artmaktadır. Çünkü ateşin düşmesi için bebeğin terlemesi gerekmektedir ve buda aldığı su miktarının artmasına bağlıdır. Eğer bebek yaz aylarında bu hastalıkları yaşıyorsa normal günlük tüketimi iki katına çıkar. Dolayısı ile normal zamanlarda verdiğiniz su miktarını ikiye katlamanız gerekir. Tuvalet yapma sıklığı azalırsa bu yeterince su tüketmediği anlamına gelir. Bu yaştaki bir çocuğun su ihtiyacını söyleyemediği düşünülürse, çocuğun su ihtiyacı tamamen annenin denetimi altındadır. Bu yüzden anneler bebeğin su tüketim oranını zamana yayarak iyi takip etmelidir.

Su içmeyen bebeklerde dehidratasyon durumu ortaya çıkar. Dehidratasyon vücudun su kaybı anlamına gelir. Dehidratasyon bebeklerde böbrek sisteminin sağlıklı çalışmasını bozar ve maalesef bebeğin böbrek yetmezliği hastalığına kadar varan sıkıntılı bir sürece girmesine neden olur. Dehidratasyon böbrek yetmezliği başta olmak üzere kas krampları, kalp ritminin bozukluğu ve beyin ödemi gibi ciddi hastalıklara neden olmaktadır.

Bebeklerin suyu kaynatılmalı mı

Uzmanlar, bebeklere verilen suların kirli olmasından şüpheleniliyorsa kaynatılmasını tavsiye etmektedirler. Fakat sağlıklı ve temiz suyun kaynatılmasının tavsiye etmemektedirler. Çünkü su  kaynadığı zaman içindeki demir, kalsiyum ve diğer minerallerin yapısı bozulmakta ve suyun tadını bozmaktadırlar. Bu suyu bebekler tüketmek istemezler ve ayrıca bu sular çocukların ferahlamasına fayda etmemektedir.

 

Yorum yap