Su bütün canlılar için hayati bir önem taşır. Dengeli beslenme ve sağlıklı bir metabolizmanın olmazsa olmazı sudur. Hamilelik esnasında vücudun suya olan gereksinimi daha da artmaktadır. Bu sebeple anne ve bebeğin sağlığı için anne adaylarının yeterli oranda su tüketmesi gerekir.
Hamile bir bayanın günde içmesi gereken su miktarı en az 10 bardak olmalıdır. Yaz aylarında yüksek sıcaklık sebebiyle bunu bir miktar da arttırmak mümkündür. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı üç saatte bir yenilenir. Bu sebeple hamile bayanlar su içmeye çok daha fazla önem vermelidir.
Hamilelerin çay, meyve suyu gibi içecekler yerine içme suyu tüketmeleri önerilmektedir. Çünkü bu gibi içecekler sık idrar yapmaya neden olurken suyun vücutta tutulmasını da engeller. Hamilelikte yeterli su tüketimi erken doğum riskini azaltır. İdrar yolu enfeksiyonunu önler. Cilde parlaklık verir ve hamilelikte oluşan ödemi azaltır. Özellikle hamilelik döneminde daha sık rastlanan kabızlık ve hemoroit gibi rahatsızlıkların giderilmesini sağlar. Sıcak havalarda vücudu serin tutar. Mide yanması ve bulantı gibi şikayetlerin giderilmesini sağlar. Vücutta oluşan şişlikler sebebiyle su içmemek yanlıştır. Aksine su içmek bu şişliklerin giderilmesi için önem bir faktördür.
Hamilelik süresince bol su tüketmek rahim kasılmalarını, sancılarını önler.
Suyun az tüketilmesi halinde baş dönmesi, baş ağrısı, kusma ve kramp girmesi gibi sıkıntılar artmaktadır. Özellikle bu dönemde cam bir su şişesi tedarik edip yanınızda sürekli taze su bulundurmanız sizin için yararlı olacaktır.
Peki hamilelikte ne kadar su tüketilmelidir?